Ferastra sufletlui Publicată de în 12 ianuarie 2015

Una din fotografiile de pe al doilea film developat manual de catre mine – Un Ilford Delta 100 expirat din octombrie 2014.
Primul film pe care l-am developat (Fomapan 400) a fost un esec (cand am facut transferul peliculei din tubul filmului in tancul de developare am tinut lampa pentru camera obscura aprinsa,iar filmul s-a voalat.Am reusit sa salvez 2-3 fotografii).

3 comentarii

 1. Frumos. Începutul e mai greu. După ce-ai luat “microbul” nu mai poți renunța la camera obscură. Rezultatul impredictibil şi suspansul până la terminarea fixării filmului sunt priceless.
  Oricum e bine că ai reușit să salvezi 2-3 cadre. La mine se întâmplă să am filme care sunt perfect expuse, bine developate dar nu pot să aleg nici un cadru din cele 36 pentru că sunt rateuri din punct de vedere compoziție, mesaj,etc… Deci dacă ai 2 cadre salvate înseamnă că e un experiment reușit :-)
  Lumină bună și la cât mai multe încercări reușite!


 2. Multumesc pentru apreciere!
  Microbul digital e luat de mult timp,apoi a urmat “microbul filmului”,insa cu filme (C41) ce le developam la laboratorul din orasul meu. Practic simteam doar pe jumatate, poate, farmecul fotografiatului pe film.
  Iar recent mi-am procurat cele necesare si am pasit si eu pe taramul de vis al developarii manuale :)
  Multumesc inca o data si cat mai multe cadre reusite prin care sa transmiteti ceea ce ati gandit si ati simtit.
  Consider ca o fotografie reusita este atunci cand ai putut transmite prin ea ceea ce ai vizualizat si ai simtit in momentul in care ai realizat-o si reusesti sa le transmiti si altora trairile tale.
  Toate cele bune!


 3. Eu am reuşit să mă tai şi la degete când am încercat să scot filmul din cartuş. Şi acesta e un motiv să lucrez cu filme late – nu-mi mai trebuie extractor, patent, limbă, dinţi, foarfece, cutter, alte manevre ca “ţinut între picioare”, mâini pe masă, etc. Însă orice încercare este o experienţă notabilă. Lampă roşie nici nu am. folosesc un LED roşu sub un filtru şi mai roşu (dark red 695nm)doar la hârtie. Ledu’ îl am de la nişte pufuleţi… Dacă depinzi de lampa roşie ia film nesensibilizat ori cel mult orthocromatic. Astea merg şi cu lampa aprinsă. Sfatul meu e să mergi pe întuneric la film. Te înveţi repede. Tenebrele întunericului fac senzaţie totală. Una peste alta e ceva ce nu-ţi ia nimeni. Şi – mai mult- ai cu ce te lăuda. Pe bune. Nu e doar curentul “selfie” după care treci mai departe. Şi sunt destui fotografi amatori sau profi care nu dau niciodată granulele argentice pe mega(gugu)pixeli. Totul e să fie filme!


Sari la bara de unelte