Am avut o prima tentativa de developare a filmelor Fomapan.
Am respectat, zic eu, documentatiile tehnice pe care le-a primit odata cu filmele si solutiile pentru developare, insa rezultatul este dezamagitor.
Am procedat in felul urmator:
1.Am pregatit
– revelatorul – 750ml apa + 18,75ml Fomadon R09 (am respectat dilutia 1+40);
– baia de stop – 713ml apa + 37,5ml Fomacitro (am respectat dilutia 1+19);
– fixator – 1000ml apa + 200ml Fomafix (am respectat dilutia 1+5);
– agent spalare – 1000ml apa + 5ml Fotonal (conform indicatiilor)
2.Am asezat filmul in tancul de developare (la intuneric total + lampa filtru rosu)
3.Am folosit urmatorii timpi:
-Fomapan 100 – revelator 6:30 min (amestecat primele 30 sec si 10 sec la fiecare minut), baia de stop 15 sec, fixator 3 min, spalat in apa 15 min, clatit cu agent spalare 1 min;
-Fomapan 200 – revelator 8:30 min (amestecat primele 30 sec si 10 sec la fiecare minut), baia de stop 15 sec, fixator 3 min, spalat in apa 15 min, clatit cu agent spalare 1 min;
-Fomapan 400 – revelator 9:30 min (amestecat primele 30 sec si 10 sec la fiecare minut), baia de stop 15 sec, fixator 3 min, spalat in apa 15 min, clatit cu agent spalare 1 min.
Temperatura lichidelor a fost aproximativ 21 grade celsius.
In concluzie rezultatul este sub asteptari avand in vedere ca din 5 filme doar cel de iso 100 (developat primul) este oarecum folosibil, in sensul ca se disting imaginile insa ii lipseste contrastul si claritatea.
Doua filme de 200 si doua de 400 sunt inutilizabile, imaginile fiind foarte sterse, fara contrast si intunecate.
Substantele si filmele erau noi si in termen.
Din cate am citit se pare ca au fost subdevelopate filmele.
Care poate fi cauza?
Amestecul gresit al substantelor(al revelatorului)?
Timpul in care filmul a stat in revelator? Temperatura ce a depasit cu un grad limita?
PS: am atasat si un exemplu de imagine http://postimg.org/image/fsennj8o7/
-
Acest subiect a fost modificat acum 9 ani, 3 luni de vid313.